Neljän miljoonan euron silta yhden ylämäen takia

Helsingin kaupunki on suunnittelemassa uutta pyörätietä, joka ulottuisi Munkkiniemestä Etu-Töölöön. Suunnitelma tunnetaan nimellä Munkkiniemenbaana. Uuden pyörätien eniten keskustelua herättänyt kohta liittyy Humallahteen, joka sijaitsee Meilahden sairaalan vieressä. Kaupungin viranhaltijoiden valmisteleman esityksen mukaan uusi pyörätie kulkisi Humallahden kohdalla meren päälle rakennettavalla sillalla.

Neljä miljoonaa euroa maksavaa siltaa on perusteltu sillä, että Seurasaarentien kohdalla ylämäki on liian jyrkkä. Ylämäen pelätään karsivan pyöräilijöitä ja heikentävän pyöräilyn suosiota. Perustelu tuntuu ontuvalta. Onko tosiaan niin, että yksi ylämäki edellyttää neljän miljoonan euron sillan rakentamista?

Asiassa on huomioitava myös se, että Humallahden kalliot on kulttuurihistoriallisesti ja maisemallisesti erittäin arvokas alue. Kallioiden juurella kulkeva merenpäällinen silta olisi myös omiaan heikentämäänalueen luontoarvoja. Lisäksi neljä miljoonaa euroa on todella paljon rahaa yhden ylämäen tasoittamiseksi. Rajallisten resurssien maailmassa tämä raha on jostain muualta pois. Ja neljälle miljoonalle eurolle on mahdollista kuvitella monia paljon järkevämpiäkin käyttötarkoituksia.

Siltaa on perusteltu myös Helsingin kaupunkistrategialla. On totta, että pyöräilyn edistäminen on mainittu kaupunkistrategiassa. Olen itsekin sitä mieltä, että toimiviin pyöräteihin kannattaa panostaa. Pyöräily on terveellinen, ympäristöystävällinen ja usein hyvin nopea liikkumismuoto. Mutta totta kai on selvää, että pyöräilynkään osalta piikki ei voi olla auki. Investointeja on arvioitava suhteessa niistä saataviin hyötyihin.

Me kokoomuksessa olemme esittäneet sillan sijaan vaihtoehtoista reittiä. Se kulkisi nykyistä Paciuksenkatua pitkin. Tällä vaihtoehdolla välttyisimme kalliin sillan rakentamiselta ja voisimme siitä huolimatta loiventaa jyrkkää ylämäkeä. Ja vaikka ylämäki silti tuntuisi liian jyrkältä, on vaihtoehtona aina hypätä pois pyörän selästä ja taluttaa pieni matka.

Edellinen
Edellinen

Tuottavuustoimet mahdollistavat palveluiden parantamisen

Seuraava
Seuraava

Helsinki panostaa lasten ja nuorten hyvinvointiin