Vapaavuoren ilmoitus sähköistää Helsingin pormestarikisan

Helsingin pormestari Jan Vapaavuori on tänään ilmoittanut, ettei ole ehdolla ensi kevään kuntavaaleissa. Ilmoitus tarkoittaa samalla, että keväällä Helsinkiin valitaan uusi pormestari. Kuka pormestariksi valitaan, sitä ei tiedä vielä kukaan.

Kevään kuntavaaleissa ei valita suoraan pormestaria, vaan puolueiden kesken on sovittu, että suurimman puolueen kaupunginvaltuutetusta tai varavaltuutetusta valitaan pormestari. Kevään 2017 kuntavaaleissa kokoomus oli suurin puolue 4 prosenttiyksikön erolla vihreisiin. Jan Vapaavuoren saama äänimäärä 29 745 ääntä oli historiallisen suuri. Nyt ensi keväänä nämä äänet tulevat uudelleen jakoon.

Pormestarimalliin siirryttäessä ei ollut tarkoitus, että vaaleista tulisi “pormestarivaalit”. Äänestäjän oikeusturvan kannalta on kuitenkin hyvä, että ehdokasta äänestäessään on tiedossa, kenestä tulee pormestari, mikäli kyseinen puolue saa eniten ääniä. Pormestarin valinnan näkökulmasta ei siis ole keskeistä kuka pormestariehdokas saa eniten ääniä, vaan mikä puolue.

Kokoomuksella on paljon hyviä pormestariehdokkaita. Heidän nimillään on turha spekuloida tässä vaiheessa. Pormestarilla on paljon suoraa ja epäsuoraa valtaa, mutta kaupunginvaltuuston enemmistö on ratkaiseva. Vihervasemmistolla on ollut pitkään enemmistö valtuustossa. Tästä huolimatta tärkeitä päätöksiä on saatu läpi myös kokoomuksen ja vihreiden yhteistyöllä. Kevään kuntavaaleissa puolueiden voimasuhteet arvioidaan ja ratkaistaan uudelleen.

Helsingin demarit ovat olleet jo pitkään alamäessä. Valtakunnallisen kannatuksen nousu voi kuitenkin auttaa myös Helsingin demareita nousemaan kuopasta. Tämä nousu tapahtuu oletettavimmin vihreiden kustannuksella. Vihreät ovat jo pitkään kärkkyneet Helsingin suurimman puolueen asemaa. Vapaavuoren astuminen sivuun voi auttaa heitä saavuttamaan pitkään himoitsemansa tavoitteen. Toisaalta demareiden nousu voi vaikuttaa keskeisellä tavalla vihreiden vaalimenestykseen.

Perussuomalaiset eivät ole vielä ilmoittaneet omaa pormestariehdokastaan. Halla-ahon lähtemisestä pormestarikisaan on puhuttu pitkään. Päätöksestä ei ole vielä tiedotettu. Halla-ahon saama äänimäärä kevään 2019 eduskuntavaaleissa oli lupaava. Perussuomalaisilla on kuitenkin erittäin kova työ päästä Helsingin suurimmaksi puolueeksi. Halla-aho tuskin uskoo tähän itsekään. Jokunen jäsenistöstä saattaa ainakin puheiden perusteella näin toki luulla.

Lopuksi on vielä syytä mainita pormestariehdokas Hjallis Harkimo. Liike Nyt panostaa kevään vaaleissa ilmeisesti kaikkensa suuriin kaupunkeihin. Ja näin puolueen on varmasti järkevintä tehdä. Hjalliksen saamaa äänimäärää on vaikea ennakoida. Liike Nytin on arvioitu kykenevän saamaan muutama kaupunginvaltuutettu. Tällä hetkellä puolueella on yksi kaupunginvaltuutettu, joka loikkasi kesken kauden kokoomuksesta uuteen puolueeseen.

Yhtä kaikki, Vapaavuoren ilmoitus sähköistää kevään kuntavaaliasetelmat. Kyse ei ole niin suuresta takaiskusta, kuin muutamat puheenvuorot ovat antaneet ymmärtää. Selvää on, että Helsingin Kokoomus tarvitsee uskottavan pormestariehdokkaan, joka kykenee luotsaamaan ehdokasjoukon kisaan Helsingin suurimman puolueen asemasta. Itse olen täysimääräisesti sitoutunut kevään kuntavaaleissa kampanjoimaan kokoomuksen riveissä arvoliberaalin ja vastuullisen talousoikeistolaisuuden puolesta. Sellainen on toiveideni tulevaisuuden Helsinki.