Vapaa ja vastuullinen Helsinki

Maailma ympärillämme muuttuu, emmekä me voi pysäyttää sitä. Sen sijaan voimme vaikuttaa siihen, miten elämme sen mukana muutosta hyödyntäen. Viime kädessä muutoksessa on aina kyse siitä, että asioita tehdään uudella, erilaisella tavalla. Vanhasta kiinni pitäminen tuntuu usein turvalliselta, mutta jarruttaa kehitystä. Helsinki ei ole vielä valmis, eikä tule sitä koskaan olemaan. Tämän asian ymmärtäminen on kaiken lähtökohtana.

Liikenne on tapa liikkua. Se ei ole eri kulkumuotojen vastakkainasettelua tai oman liikkumismuodon edunvalvontaa. Liikenne on kokonaisuus, jossa jokaisella kulkuvälineellä on oma paikkansa. Tulemme jatkossakin tarvitsemaan niin autoja, polkupyöriä kuin busseja. Tulevaisuuden liikenneratkaisujen pitää kuitenkin pyrkiä entistä tehokkaampaan resurssien käyttöön. Autoja käytetään vain n. 4 % niiden ajasta. Se ei ole tehokasta. Polkupyörällä taas ei voi kulkea lätkäkassin kanssa treeneihin saati isovanhempien luokse Punkalaitumelle. Liikenteen tulee olla paitsi tehokasta myös arkea helpottavaa.

Liikunta on ihmiselle välttämätöntä. Teknologian kehittyessä emme saa unohtaa, että kehomme tarvitsee huolenpitoa. Liikunta ei kuitenkaan ole pelkkää pelipaita päällä tapahtuvaa sarjaurheilua. Päätettäessä joukkoliikenteestä tai kaavoituksesta tulemme aina samalla vaikuttaneeksi myös ihmisten liikkumiseen. Päätöksenteossa tulisikin pyrkiä huomioimaan nämä vaikutukset entistä laajemmin.

Tulevaisuuden Helsingin menestyksen tae on vahva talous.  Kaupungin ensisijainen tehtävä ei ole kerätä veroja. Sen ensisijainen tehtävänä on tuottaa lakisääteiset ja itsehallintonsa nojalla hoitaakseen ottamansa tehtävät niin tehokkaasti ja hyvin kuin mahdollista. Uskon vahvasti siihen, että ihminen tietää päättäjiä paremmin miten ansaitsemansa varat haluaa käyttää. Vastuullinen taloudenpito on ainut keino huolehtia palvelujen saatavuudesta myös tulevaisuudessa.

Lähdin politiikkaan, koska uskon että viime kädessä siinä on kyse yhdestä asiasta: luoda meille kaikille mahdollisimmat hyvät edellytykset elää elämäämme haluamallamme tavalla. Valtuuston tehtävänä ei ole luoda Helsinkiä. Se on meidän vapaiden ja vastuullisten kaupunkilaisten tehtävä. Kaupungin tehtäväksi jää ainoastaan tarjota tälle parhaat mahdolliset edellytykset.