Myllypuron jääurheilukeskus nostaa suomalaisen urheilun uudelle tasolle

Helsingin Myllypuroon on suunnitteilla uusi jääurheilukeskus. Kyse ei ole mistä tahansa hankkeesta. Olympiakomitea pitää Myllypuron jääurheilukeskusta valtakunnallisesti merkittävimpänä liikuntapaikkarakentamisen hankkeena tällä hetkellä. Kyse on Suomen ensimmäisestä pikaluistelun sisähallista, joka mahdollistaa myös muiden jääurheilulajien harrastamisen. Jatkossa kilpaluistelijoiden ei tarvitse enää lähteä ulkomaille harjoittelemaan, vaan olosuhteet Suomessa saadaan kansainväliselle tasolle.

Kokonaisuutena ottaen jääurheilukeskus tulee palvelemaan laajasti eri lajeja ja harrastusryhmiä aina lasten ja nuorten harrastustoiminnasta olympiaurheilijoihin saakka. Monipuolisuus onkin hankkeen kantava teema. Keskus tarjoaa erinomaiset olosuhteet myös erilaiseen oheisharjoitteluun. Halli tuo eri jääurheilulajien harrastajat saman katon alle.

Ympäristöarvot on nostettu hankkeen suunnittelussa keskiöön. Kyse ei ole mielikuvamarkkinoinnista, vaan hallista on tulossa maailman ekologisin jäähalli. Hallin jäähdytyksestä syntyvää lämpöä on tarkoitus käyttää urheilukeskuksen lämmittämiseen, minkä lisäksi halli voisi tuottaa lämpöä Helenin kaukolämpöverkon avulla kaikille helsinkiläisille.

Hanke on ollut vuosia vireillä ja nyt se on toden teolla nytkähtämässä eteenpäin. Viime metreillä vihreät ovat alkaneet haroa hanketta vastaan. Toiminta on ollut hämmentävää, sillä asemakaava on ollut voimassa vuodesta 2007 ja hallin suunnittelu lähes yhtä kauan. Nyt juuri ennen suunnitteluvarauksen myöntämistä vihreät ovat apulaispormestari Sinnemäen suulla esittäneet uuden vaihtoehtoisen paikan etsimistä. Kyse on varmasti vaalitaktikoinnista, mutta erityisen rumasta sellaisesta. Vihreillä on ollut vuosia aikaa etsiä vaihtoehtoista sijaintia, mutta mitään ei ole tapahtunut. Vihreiden toiminta antaa huonon kuvan kaupungista yhteistyötahona.

Liikkumattomuus on yksi tämän hetken suurimmista haasteista. Yksi jääurheilukeskus ei ongelmaa ratkaise, mutta on tärkeä askel oikeaan suuntaan. Harrastajat tarvitsevat tilaa liikkua ja liikuntatilat kannustavat harrastamisen aloittamiseen. Myös olympiaurheilijat tarvitsevat asianmukaiset harjoitteluolosuhteet treenaamiseen. Myllypurossa on nykyisellään monipuolinen liikuntapaikkatarjonta aina mölkkykisat mahdollistavasta hiekkakentästä baseballkenttään. Uusi jääurheilukeskus tulee erinomaisella tavalla täydentämään alueen liikuntapaikkatarjontaa ja luo Suomeen uniikin treenikeskuksen eri jäälajien harrastajille. Tiistain lautakunnan kokouksessa tulen äänestämään Myllypuron jääurheilukeskuksen puolesta.