Kokoomuksen tulee ottaa mallia Kreikasta

Viikonloppu oli yhtä politiikan vuoristorataa. Kirsi Pihan lauantai-illan ilmoitus luopua pormestariehdokkuudesta käynnisti valtaisan tapahtumasarjan. Pihan päätös tuli itselleni täytenä yllätyksenä. Samanlaisena yllätyksenä, kuin marraskuinen Vapaavuoren ilmoitus siitä, ettei tämä ole käytettävissä pormestariehdokkaaksi.

Olen edelleen hämilläni kokoomuksen sisäistä tilannetta koskeneesta viikonlopun keskustelusta. Lauantaiaamuna ehdokkuudesta luopumisestaan ilmoittanut Gullichsen mainitsi syykseen liian suuret arvoerot. Piha taas kirjoitti blogissaan, että ”On toinen asia kuitenkin pystyä edustamaan pormestariehdokkaana sitä arvojen kirjoa, joka tällä hetkellä kokoomuksessa on. Nykytilanteessa on olemassa todellinen vaara, että minulla ei olisi edellytyksiä onnistua kokoomuslaisena pormestarina.”

Mitä Piha tarkoittaa arvojen kirjolla? Kokoomuksen periaateohjelma toteaa puolueen arvoista seuraavaa: ”Kokoomus haluaa kehittää Suomea vapaaseen, länsimaiseen yhteiskuntajärjestykseen perustuvana avoimena yhteiskuntana, jossa yksilönvapaus ja ihmisoikeudet on turvattu.”

Olen toiminut pian neljä vuotta Helsingin Kokoomuksen valtuustoryhmässä. Ja uskallan rehellisesti sanoa, että kaikki valtuustoryhmässämme jakavat kokoomuksen arvot. Sen sijaan olemme ajoittain eri mieltä politiikan asiakysymyksistä. Siitä pitääkö Malmin lentokenttä säilyttää ilmailukäytössä, tuleeko laittomasti maassa oleskelevien ulkomaalaisten terveyspalveluita laajentaa tai pitääkö Vanhankaupunginkosken pato purkaa? Nämä eivät ole arvokysymyksiä. Nämä ovat poliittisia kysymyksiä, joihin samat arvot omaavilla henkilöillä voi perustellusti olla erilaiset mielipiteet.

Sama koskee esimerkiksi verotusta, maahanmuutto- ja ilmastopolitiikkaa. Näistä kaikista on kokoomuksen sisällä erilaisia näkemyksiä. Mutta ei se tarkoita, etteikö meillä olisi samat arvot. Tiukan maahanmuuttopolitiikan kannattaminen ei tarkoita, että ihminen ei kunnioittaisi ihmisarvoa ja olisi sitoutunut ihmisoikeuksien noudattamiseen.

Me kokoomuslaiset olemme puolueessa siksi, että koemme sen olevan puolueista itsellemme läheisin. Emme siksi, että olemme aina kaikista asioista keskenämme samaa mieltä. Uskon, että puolueen linjaan vaikuttaminen on helpointa puolueen sisältä päin. Puoluekokouksessa, eduskuntaryhmässä ja kunnanvaltuustoissa ympäri Suomea toteutamme käytännössä arvojemme ja periaatteidemme mukaista politiikkaa joka päivä.

Minkä takia Kreikka voitti vuoden 2004 jalkapallon miesten Euroopan mestaruuden? Joukkueessa ei ollut kisojen arvokkaimpia pelaajia. Kreikka ei tehnyt kisojen komeimpia maaleja. Kreikan vahvuus oli, että he luottivat omiin vahvuuksiinsa ja pelasivat äärimmäisen hyvin yhteen. Pelaamalla omia vahvuuksiaan hyödyntäen, he onnistuivat peittoamaan kaikki ennakkosuosikit ja voittamaan Euroopan mestaruuden.

Kokoomuksen tulee olla kuin Kreikka.